Aad Verboom

Aad Verboom

Korte bio

In mijn studententijd ben ik op zoek gegaan naar een manier om te ontdekken hoe de geest en het bewustzijn werken. De wereldse psychologie was tot enige hoogte behulpzaam en de filosofie nog wat meer, maar ik miste de mogelijkheid om boven het denken uit te stijgen. Na beoefening van Yoga en bestudering van Indiase filosofie kwam ik in contact met Vipassana meditatie in de traditie van Mahasi Sayadaw. Dit klikte en dit beoefen ik sindsdien.

Op mijn 23e begon ik met de studie Indiase Talen en Culturen aan de Universiteit Utrecht, vanuit interesse voor Indiase filosofie en de Indiase religieuze literatuur. De studie omvatte het lezen van klassieke teksten in het Sanskriet (indologie) en Pali (boeddhologie).
Na 4 jaar volgde een specialisatie in de bestudering van boeddhisme aan de Universiteit Leiden, waarbij ik enige kennis van klassiek Chinees en Tibetaans heb verworven.
In 1997 is mijn proefschrift voltooid, een verslag van een tekst­vergelij­kend onderzoek over een boeddhistische vorm van meditatie genaamd ‘de volmaakt­heid van inzicht (Prajñāpāramitā) in 8000 verzen’.
Naast de academische studie ben ik geïnteresseerd in de theorie achter de beoefening van Vipassana meditatie, wat wel boed­dhis­tische psychologie of Abhidhamma genoemd wordt.

Vipassana meditatie en Abhidhamma

Na vele jaren van intensieve beoefening van Vipassana meditatie ben ik vanaf 1986 begonnen met begeleiden van Vipassana meditaties, in de vorm van avond- en weekend meditaties en korte retraites. Daarnaast met het geven van cursussen Abhidhamma.

Vanaf 2008 ben ik betrokken bij het Vipassana Meditatie Centrum Amsterdam. In 2010 is een nieuwe Stichting opgericht met de naam Dhammadipa en heeft de overdracht door Stichting Sanghametta plaatsgevonden. Ik ben actief als leraar en tevens voorzitter van Dhammadipa, zie Vipassana Meditatiecentrum Dhammadipa.

Advaita Vedanta

Vanaf 1996 verzorg ik lessen Indiase filosofie en de theoretische achtergrond van de Yoga aan het Opleidingsinstituut voor Yoga leraren Samsara. Samsara rekent zich tot de Advaita Vedanta.

Boeddhologie

In de periode 2012-2015 heb ik colleges verzorgd aan de Vrije Universiteit Amsterdam in het kader van de opleiding tot boeddhistisch geestelijk verzorger, zie www.vu.nl, ‘spiritual care’.